מאמרים

מאמרים שלנו

קבלת התורה של הבעש"ט

ר' ישראל בעל שם טוב (1700-1760) היה דמות סנסציונית, יוצאת דופן בעוצמתה, שהשאירה חותם עז על כל מי שבא במחיצתה. מיטב הסופרלטיביים היהודיים הורעפו על

קרא עוד >>

אש זרה

פרשת ברלנד צמחה על קרקע בשלה ומוכנה למנהיג שאינו שפוי וחסר כל עקבות. הוראת משנת ר' נחמן חייבת ריסון ועידון   ראש השנה בפתח ועשרות

קרא עוד >>

מאמרים שפורסמו

הרחקת גרים אפילו גרועים הינה חמורה כל כך עד שתיקון העוול מתיר עבירה על מצוות התורה. מחשבות אקטואליות ופסיכולוגיות בעקבות מדרש נועז.

קרא עוד >>

ר' ישראל בעל שם טוב (1700-1760) היה דמות סנסציונית, יוצאת דופן בעוצמתה, שהשאירה חותם עז על כל מי שבא במחיצתה.

קרא עוד >>

ראש השנה בפתח ועשרות אלפי חסידי ברסלב במתח – האם יוכלו להמריא לאומאן? נראה שהמצב כעת עוד יותר מורכב מזה שהיה בזמן הקורונה אך חזקה על חסידיו הנאמנים של ר' נחמן שיצליחו גם הפעם להשתחל.

קרא עוד >>

אינספור ההגדות של פסח הם כעין נייר לקמוס להסטוריה של הכאובה של עם ישראל – "בכל דור ודור, עומדים עלינו לכלותינו".

קרא עוד >>

רבים ממגורשי ספרד ומפליטי פורטוגל הגיעו לסלוניקי שבתחומי האימפריה העות׳מאנית. ביניהם היו גם מקובלים גדולים שחיפשו את הדרך להביא גאולה, אלא שלכל אחד הייתה דרך אחרת, שונה לגמרי. איך נראית גאולה.

קרא עוד >>

חוקרים והוגי דעות הציעו הסברים רבים להופעתה ההיסטורית של
תנועת החסידות במקביל לעליית המודרניות. בחינת מקורות ההשפעה
המפתיעים של רבי ישראל בעל שם טוב מגלה כיצד יצר תנועה
מודרנית מחומרים מסורתיים .

קרא עוד >>

ספרו החדש של יורם אלקלעי נוגע בעצבים החשופים של השכול ומגולל את סיפורן של שתי אימהות שאיבדו את בניהן משני צידי הגבול ובוחרות בחיים.

קרא עוד >>

"המיתוס המשיחי בשבילי איננו אגדה אלא מציאות ודאית", אומרת ד"ר רות קרא־איוונוב קניאל, חוקרת קבלה, מגדר ופסיכואנליזה שגדלה ברוסיה למשפחה מסורבת עליה שחיה במחתרת. ספרה על "אמהות המשיח" במיתוס היהודי מראה כיצד הגאולה קשורה דווקא לנשיות.

קרא עוד >>

הרב ד"ר תמיר גרנות, מראשי ישיבת "אורות שאול", שואל בספרו החדש את הקושיות הנוקבות ביותר שמעוררת השואה מבחינה דתית, תודעתית ואנושית. שיחה על השאלות המנקרות, על לילות ארוכים של מחשבות טורדות ועל המגע בשואה דרך ניגונים.

קרא עוד >>

סמדר שרלו מגלה בספרה החדש על הרב קוק את הרובד החווייתי באישיותו, מבקרת את ממשיכיו המיישמים באופן לא רגיש את תורתו, מחכה לגילוי מיסטי מכיוון החסידות החדשה ומספרת מה החזיר לה את האפשרות להתפלל.

קרא עוד >>

גרשום שלום, מייסד המחקר האקדמי של הקבלה, העניק לה את היוקרה שנטלו ממנה ה"משכילים". שיחה עם רבנים וחוקרים על השלכות מפעלו במלאת שלושים שנה לפטירתו.

קרא עוד >>

משה אידל ויהודה ליבס, שניים מבכירי חוקרי הקבלה בדורנו, פרשו מן האוניברסיטה. רשמים מכנס הפרישה האקדמי שבו, בניגוד למצופה, שלטו חום, אהבה והומור.

קרא עוד >>

עמנואל קאנט בשיעור כללי, קדושה בשירות הצבאי וטיש חסידי שעוסק ביחס לנצרות. שלושה ראשי ישיבות הסדר צעירים בשיחה על התפקיד, על חינוך, תרבות, צניעות והיי-טק.

קרא עוד >>

לאחר ששבו אל ארון הספרים היהודי, יותר ויותר יהודים חילונים מתחברים בשנים האחרונות גם אל התפילה. בעקבות מסע הלב עם יוצאי הקיבוצים ביערות הקרפטים ובקברי צדיקי החסידות.

קרא עוד >>

בתורת הבעש"ט קבלת התורה איננה עניין היסטורי אלא חוויה קיומית. כל אחד ואחד צריך להיות כמשה המקבל את התורה מסיני לבדו.

קרא עוד >>

בשנים האחרונות הולכים ומתרבים מכוני הכשרה למטפלים ב'גישה יהודית', הנשענים על מקורות יהודיים בתחום הייעוץ וריפוי הנפש. מהי פסיכולוגיה יהודית, האם אין צורך בניסיון מוקדם כדי לייעץ בתחום, והאם מדובר ב"ניצול לרעה של מצוקה". קולות שונים מחדרי הטיפול.

קרא עוד >>